S strpnim medsebojnim povezovanjem gradimo vedoželjnega in odgovornega mladostnika.

Izvedba otroškega parlamenta 2016/17 na OŠ Trbovlje

V šolskem letu 2016/17 je, kot že leta zapored, ponovno potekal otroški parlament, in sicer smo se letos pogovarjali o temi: Otroci in načrtovanje prihodnosti.

 

Sama izvedba otroškega parlamenta je sledila običajnim smernicam, ki so predlagane s strani organizatorjev - Društva Prijateljev Mladine Slovenije, saj smo se o izbrani temi najprej pogovorili v oddelčnih skupnostih, nato v okviru priprav na šolski otroški parlament, zelo podrobno pa v okviru same izvedbe šolskega otroškega parlamenta, ki je na naši šoli potekal 6. februarja 2017.

V okviru razrednih ur smo posvetili vsaj dve šolski uri in tako je lahko vsak učenec naše šole povedal svoje mnenje ali razmišljanje o načrtovanju lastne in tudi skupne prihodnosti. Ker se vsi dobro zavedamo, da še pri naših letih nismo ravno vsi sposobni popolnoma konkretnega in odgovornega načrtovanja prihodnosti, so bila štiri izhodiščna vprašanja izoblikovana na naslednji način: Kdo sem?, Kakšen želim postati?, Svet, v katerem živim - plusi in minusi ter Svet, v kakšnem bi rad živel čez 20 let. Na osnovi teh vprašanj smo posamezni razredi, na različne načine, izvedli že prej omenjeni razredni uri, načeloma smo izdelali plakate, ki smo jih potem na šoli razstavili in so nam pomagali pri pripravi na izvedbo šolskega parlamenta.

V okviru priprav smo se predstavniki razrednih skupnosti, v manjših skupinah, srečevali in analizirali ter pripravljali predstavitve rezultatov, ki so nam služili za debato.

Ugotovili smo, da sami sebe trenutno vidimo v različnih vlogah, npr. kot: sinove, hčere, vnuke, vnukinje, brate, sestre, nečake, bratrance ter učence, športnike, prijatelje, vegeterjance, ali pa zbiratelje. V sebi hkrati prepoznavamo naslednje lastnosti oz. kvalitetei: zdravje, uspešnost v šoli, uspešnost v športu, poštenost, prijaznost, veselost, odgovornost ter velikokrat tudi, če smo iskreni, nagajivost.

V željah za prihodnost smo navedli, da želimo: ustvariti si družino, postati očetje, mame, pomagati starejšim, imeti dobro službo, biti uspešni v športu, izboljšati okolje, biti zdravi, delovni, prijazni, dobri, srečni.

V širšem pogledu sveta ugotavljamo, da živimo v svetu, ki je na eni strani pozitiven, saj smo opazili in izpostavili: razvitost tehnologije, napredek v zdravstvu, prevlado demokracije po svetu, enakopravnost spolov v vse večjem delu sveta, napredek v ekologiji ter razširjenost dobrodelnih organizacij. Po drugi strani pa še vedno opažamo področja, kjer se bomo morali skupaj še potruditi, in sicer pri: onesnaženju sveta/vesolja, izumiranju živalskih in rastlinskih vrst, vojnah, terorizmu, zmanjševanju brezposelnosti, večjem poudarku na šoli in izobrazbi, prevelikem poudarku tehnologije v našem osebnem življenju, odnosu do beguncev, ksenofobije, neprimernih političnih voditeljev (ZDA, Turčija, S Koreja), neenakopravnosti v določenih delih sveta, rasizmu, nedostopnosti zdravstva ter še vedno neozdravljivih boleznih.

Te ugotovitve so nam služile za debate, ki so se razvile na šolskem parlamentu, vendar smo se vsi skupaj zavedali in poskušali pogovore peljati iz točke, kaj si želimo v prihodnosti k temu, kaj lahko že danes načrtujemo/naredimo za svojo prihodnost, torej h konkretnim korakom za načrtovanje prihodnosti, pri tem pa smo se predvsem osredotočili na: poklic in službo, šport, zdravje, čisto okolje ter dobre in kakovostne odnose.

 

Na koncu smo ugotovili, da lahko že z majhnimi vsakodnevnimi ukrepi in koraki sami izboljšamo in prispevamo k temu, da se naše danes velike želje o naši osebni ali svetovni prihodnosti, z vsakim dnem spreminjajo v zelo dosegljive in konkretne cilje.

V sredo, 22. februarja 2017 smo skupaj z učenci OŠ Tončke Čeč ter OŠ Ivana Cankarja v sejni dvorani Občine Trbovlje svoje ugotovitve predstavili ter se o njih tudi podrobno pogovorili. Na koncu smo sprejeli več sklepov, med njimi naj izpostavimo: podporo družine pri gradnji in spoznavanju sebe, oblikovanju prijateljstev na osnovi karakternih lastnosti, pomembnosti ohranjanja planeta za prihodnje rodove, pomembnosti trdega dela in truda ter izobrazbe za našo prihodnost doma in v tujini ter še pomen vrednot kot so spoštovanje, veselje, sreča, dobri odnosi, skrb za okolje in drug drugega.

Izbrali smo tudi predstavnike, ki so nas 29. marca zastopali na 27. regijskem parlamentu, ki je letos potekal v sejni dvorani Občine Trbovlje. Našo občino je predstavljalo 5 predstavnikov, našo šolo pa sta zastopala Matej Fijačko in Arnesa Kuduzovič. Sprejeli so nekaj sklepov ter se pogovorili o pomembnosti šolanja in zaposlitve, o prihodnosti družabnega in socialnega življenja, o vrednotah in vplivu na vrednote ter o skrbi za čisto okolje. Za nacionalni otroški parlament, ki bo v Ljubljani, je bilo izbranih pet učencev. Med njimi je tudi učenec naše šole, Matej Fijačko.

Last modified onFriday, 07 April 2017 08:03
Login to post comments