09.november 2021 - 10:32

Pri Krjavlju in v Slovenskem etnografskem muzeju

Napisal K. Čelik

Sedmošolci smo v petek, 5. 11. imeli kulturni dan Po poti kulturne dediščine: obiskali smo domačijo Josipa Jurčiča in se razgledali po enem izmed ljubljanskih muzejev. 

Bilo je hladno petkovo jutro (precej hladneje je bilo kot prejšnje dni) ko smo se že ob 7. uri zbrali pred šolo. Vožnja do Muljave se nam ni zdela dolga, vseeno pa smo ob prihodu na Jurčičevo domačijo najprej napolnili lačne želodce. V treh skupinah smo si ogledali Krjavljevo kočo, rojstno hišo in hlev (v njem je zdaj razstava kmečkega orodja in opravil) ter zbirko Jurčičevih knjig in rokopisov. Pozorno smo gledali tudi kratek filmček o pisatelju. Zelo smo se navdušili nad kamišibajem. Najprej nihče ni vedel, kaj to sploh je. Ali veste vi? No, to je majho leseno gledališče, v katerega so vstavljene ilustracije. Gospa nam je s pomočjo teh ilustracij povedala zgodbo o Krjavlju, vaškem posebnežu iz Jurčičevega romana Deseti brat. 
Obisk Jurčičeve domačije na Muljavi se bo marsikomu vtisnil v spomin tudi zaradi Lovra. To je najbolj cartljiv mačkon, kar smo jih kdaj srečali. 
Z avtobusom smo se peljali do Ljubljane in parkirali točno za Slovenskim etnografskim muzejem. To je zelo moderen muzej, pa čeprav hrani stare predmete. Kustosinja nam je povedala, da zbirajo celo šale. Nekaj sošolk in sošolcev je oblekla v tradicionalna oblačila nekaterih držav, na primer indijski sari. Pogovarjali smo se o tem, kako so ljudje nekoč živeli, kako so se oblačili, s čim so se ukvarjali za preživetje, kako so si krajšali čas in se zabavali. Vse to nam je kustosinja pripovedovala ob starih in zanimivih predmetih. Nekatere predmete iz preteklosti (na primer poročno žlico) smo videli prvič, ker jih zdaj ne uporabljamo več. Domov smo se odpeljali s kar nekaj zanimivostmi v spominu. 
 
Prebrano 185 krat Nazadnje urejano na 12.november 2021 - 07:30