10.junij 2021 - 22:07

Dan dejavnosti - Osamosvojitev Slovenije

Napisal A. Stopar

Smo v prazničnem letu, v katerem obeležujemo 30. obletnico naše samostojne države.

Tudi na naši šoli smo temu namenili posebno pozornost, imeli smo dan dejavnosti, ki smo ga v celoti posvetili temu. Potrudili smo se, da so učenci preko vsebin dobili dodatna znanja o preteklosti slovenskega naroda, spoznavali so dogodke nacionalne in lokalne zgodovine.
Dan je bil za devetošolce razgiban in zanimiv, saj smo jim ponudili pester nabor vsebin in dejavnosti. Ogledali so si dokumentarec, ki je vse, kar smo obravnavali pri pouku še osmislil, se preizkusili v kvizu Milijonar na temo Od naselitve do osamosvojitve, eno delavnico smo namenili slovenskim praznikom, kjer so na koncu tudi preizkusili svoje znanje preko Kahoota, vsak oddelek pa je eno uro preživel v prav posebni družbi - družbi predstavnikov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje. Na naše povabilo so se odzvali kar trije predstavniki, g. Božo Majcen, predsednik združenja ter dva člana g. Martin Pust in g. Janko Borštnar.
Naš dan dejavnosti so obogatili s predstavitvijo dogodkov izpred tridesetih let, s poudarkom na lokalnih dogodkih, kar je pri učencih zbudilo še dodatno zanimanje in jim ponudilo priložnost za kritično presojanje zgodovinskih dogodkov in procesov v naši zgodovini. Izjemno zanimive osebne izkušnje so podkrepili z računalniško predstavitvijo, razstavljenimi vojaškimi oblačili in trajno onesposobljenim orožjem, kar je pa na učence, sploh fante, naredilo poseben vtis.
Z združenjem sodelujemo že nekaj let, sodelovanje pa je vsako leto malce drugačno. Pred dvema letoma so nas odpeljali v Park vojaške zgodovine v Pivko, lani smo opravili intervju preko videokonference, letos pa smo vse aktivnosti izpeljali v šoli. Kaj bo prineslo naslednje leto, o tem pa si več lahko preberete ob letu osorej…

Prebrano 946 krat Nazadnje urejano na 10.junij 2021 - 22:19