02.november 2021 - 17:33

Manj svečk za manj grobov

Napisal J. Jerman

Učenci OŠ Trbovlje so bili pripravljeni sodelovati kot prostovoljci pri izvedbi dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov.

Naši prostovoljci so bili Enej Drnovšek, Taib Smajlović, Alem Smajić , Tamara Cvetković, Sara Hudolin, Miha Tomše, Tinkara Železnikar, Eva Rota, Eva Zalokar Mašić, Lara Anžel, Sumea Marković.

Zbirala so se sredstva za nakup reševalne opreme – vrvne tehnike, ki jo gasilci uporabljamo za reševanje oseb iz višin in globin. Po domače povedano – vrvi, plezani pasovi, karabini in druga oprema za plezanje (reševanje). S prostovoljnim prispevkom pa so obiskovalci pripomogli k nakupu reševalne opreme, ki bo koristila celotni lokalni skupnosti.

Akcijo organizira Dobrodelno društvo fundacija svečka. Akcija je potekala v 24 občinah po celotni Sloveniji.
V Trbovljah je akcija potekala od sobote, 23.10. 2021 do ponedeljka, 1.11. 2021 na glavnem pokopališču Gabrsko. Koordinatorji akcije v Občini Trbovlje je bilo Prostovoljno gasilsko društvo Trbovlje-mesto, ki bodo prejeli opremo, za katero so se zbirala sredstva.

Za vsakega prostovoljca je bilo poskrbljeno za manjšo malico (sendvič, sok), zagotovili pa so tudi topel čaj.

Namen akcije je zmanjšati število nagrobnih svečk in s tem pozitivno vplivati na okolje, z doniranimi sredstvi pa pomagati pri nakupu reševalne opreme. Ideja akcije NI, da se nagrobnih sveč sploh ne uporablja, saj je to slovenska tradicija, le da se kakšna svečka nadomesti z zastavico, ki je bolj okolju prijazna, in da se s tem zmanjša število nagrobnih sveč.

Prebrano 818 krat Nazadnje urejano na 02.november 2021 - 17:44