04.december 2021 - 12:37

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Napisal U. Jerman

Za nami je Evropski teden zmanjševanja odpadkov.

V tednu med 20. in 28. novembrom 2021 so na šoli potekale številne dejavnosti v okviru tega projekta, katerega moto je tokrat bil: "Skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino odpadkov."
Čeprav se je letošnji ETZO v Sloveniji osredotočal na temo krožne skupnosti, smo na šoli sodelovali z drugimi akcijami, ki so tako ali drugače izpostavljale tematiko zmanjševanja odpadkov. Učenci vedo, da je najboljši tisti odpadek, ki sploh ne nastane. Pogovarjali smo se o odpadni hrani; kaj storiti, da hrane ne bomo metali stran. Pozornost smo namenili ponovni uporabi (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si). Tako so učenci ustvarjali modele molekul in ostale izdelke iz odpadne embalaže, iz odpadnega blaga so šivali obeske za ključe, iz ostankov sveč in mil ustvarjali nove. Cilj aktivnosti je bil spodbuditi k izbiri izdelkov za večkratno uporabo ter k izmenjavi predmetov namesto nakupa. V ta namen smo na šoli organizirali menjalnico knjig ter igrač. Bila je zelo uspešna.
Seveda pa pri pogovorih o odpadkih ne gre brez ločevanja odpadkov. Tej temi v letošnjem šolskem letu dajemo več poudarka, v tem tednu pa smo bili na to še posebno pozorni.

Naslov naše akcije se je glasil VSAKA MALENKOST ŠTEJE. Menim, da je bilo teh malenkosti kar nekaj.

Prebrano 575 krat Nazadnje urejano na 04.december 2021 - 12:48