Natisni to stran
07.december 2021 - 12:30

Prometejeva učna pot

Napisal

V aprilu 2021 so se učenci in učenke OŠ Trbovlje pod mentorstvom in s pomočjo učiteljic, učiteljev in zunanjih sodelavcev začeli aktivno ukvarjati z idejo, ki se jim je porodila ob izgradnji kipa rudarja Prometeja. Zamislili so si turistično pot, imenovano »Prometejeva učna pot«, ki bo predstavila najbolj zanimive posebnosti našega kraja obiskovalcem in tudi samim Trboveljčanom in Trboveljčankam.

K sodelovanju so povabili še nekaj društev in organizacij v Trbovljah, ki se tako ali drugače ukvarjamo s kulturno dediščino ali s turizmom; pri izvedbi smo jim pomagali društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, DDT-Lab (McRUK), Zasavski muzej Trbovlje in JSKD Trbovlje.

Učenci Osnovne šole Trbovlje, ki se sicer združujejo v gledališki skupini Špilčki, so tako v oktobru svoj projekt uspešno dokončali. A pot do tja je bila dolga, pestra ter zabavna. Društvo TNM je učencem nabavilo ustrezno opremo za snemanje zvoka; kamere, dron, sony in go-pro pa je posodil učitelj Ervin Mlakar, ki je bil tudi snemalec filma. Maj in junij sta bila namenjena iskanju lokacij, poskusnemu snemanju, medsebojnemu dogovarjanju s sodelujočimi organizacijami in društvi. Pričeli so s pisanjem scenarija in snemalne knjige, potekal je izbor igralcev in določanje snemalnih mest. V juliju so dodobra obdelali snemalno knjigo in scenarij, v avgustu pa posneli izbor lokacij, na katerih bodo snemali  in vadili tekste z igralci. September je bil namenjen snemanju na lokacijah z igralci in snemanju zvoka, čemur je oktobra sledila montaža filma.

Film »Prometejeva učna pot« si lahko ogledate nahttps://www.youtube.com/watch?v=5k8jtKTVds0, zgodba pa poteka približno takole:

Učenci raziskujejo in hodijo po Prometejevi poti ter predstavljajo posamezne vsebine. Zberejo se pred šolo z nalogo, da podrobno predstavijo Prometejevo pot. Zato se odločijo, da začnejo svojo pot pri 8 metrov visoki železni skulpturi v spomin generacije rudarjev - Prometejevemu kipu. Tam spoznajo Prometejevo vizijo. Ustvaril je ljudi in njihovo znanje usmerjal v znanost in tehnološki razvoj. Razumejo namig. Vrnejo se na sam začetek zgodovine Trbovelj, zibelko rudarstva - 4.dritl. Po virtualnem sprehodu skozi rudnik, srečajo jamskega škrata Perkmandeljca in rudarja med malico. Na svojo dopoldansko malico se oglasijo k stari mami v rudarsko stanovanje. Postreže jim s tradicionalno jedjo in pijačo.

Pot nadaljujejo do Katapulta, ki je inovativno okolje enakomislečih, nudi podporo ljudem v vseh fazah rasti. Pri njih najdeš prostor, znanje in storitve. Izberejo S.O.S. šolo, ki jim ponudi pomoč in jih usmeri v raziskovalni laboratorij DDTlab. Raziskovalni laboratorij DDTlab deluje na področju kibernetike, virtualizacije, BCI sistemov in robotike. V  laboratoriju spoznajo naprave, ki jih krmilimo z možganskimi signali in spoznajo orodja za virtualno različnost. Srečajo se z robotko Evo. Eva predstavlja tehnološki napredek in je čisto pravi humaniziran in samostojen robot.

Pot zaključijo pred monolitom, edinim na prostem v slovenskem prostoru in širše. Monolit je objekt, ki omogoča interaktivno povezavo med opazovalcem in monolitom. Gre za neke vrste komunikacijo med človekom in visokotehnološko stvaritvijo.

 

Odličen projekt osnovnošolcev, ki so ga sodelujoči zagrabili z vsemi močmi, je končan in rezultat je pred vami! Prav je, da omenimo vse sodelujoče. To so bili:

  • Producentka: Julija Jerman
  • Režiserka: Alma Knaus
  • Scenografija: Julija Jerman
  • Kamera: Ervin Mlakar
  • Montaža in zvok: Metka Dolanc
  • Kostumi, maska in korepetitor Mojca Cerar
  • Marketing: Vlasta Bartolj
  • Učenci OŠ Trbovlje, gledališka skupina Špilčki.
  • Vodje naloge v filmu: Matic Sivko, Sara Muratovič, Vasja Čede Bohorč.
  • Statisti: Ela Rajh, Ajda Glavač, Mia Smrekar, Tita Ranzinger, Aljaž Dimec, Maj Sevnik, Mark Strgaršek, Žiga Knez.

 

Koliko časa pa traja, da takšen izdelek nastane? Samo snemanje filma je trajalo kar 95 ur. Za odlično izpeljavo in igro je bilo za vaje s teksti potrebnih 10 ur, zvok so snemali 6 ur, za popravke tekstov in scenarij je bilo potrebnih 10 ur, sama končna montaža pa je trajala 40 ur.

 

Iskrene čestitke vsem sodelujočim, učenkam in učencem, učiteljem in učiteljicam ter sodelavcem OŠ Trbovlje in prostovoljki Metki Dolanc, ki je s svojim bogatim znanjem in izkušnjami močno pripomogla h končnemu izdelku!

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=WmNzWVhke9I

Film: https://www.youtube.com/watch?v=5k8jtKTVds0

Prebrano 2135 krat Nazadnje urejano na 07.marec 2022 - 21:57

Povezani prispevki

Mediji

{YouTube}
}