Natisni to stran
30.marec 2022 - 19:55

Plastika – grožnja ali fantastika?

Napisal U. Jerman

Pod okriljem Gibanje znanost mladini, se je v torek, 29. 3. 2022, na GESŠ Trbovlje odvijalo 7. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Zasavja 2022.

Ponovno v živo so se zbrali mladi raziskovalci, njihovi mentorji in člani ocenjevalnih komisij. Srečanja sta se udeležila tudi dva naša devetošolca, Ajda Glavač in Aljaž Dimec, Mia Smrekar pa je žal zbolela. Na srečanju so bile predstavljene štiri raziskovalne naloge (tri osnovnošolske in ena srednješolska) z različnih področij: z ekološkega – z varstvom okolja, interdisciplinarnega ter s področja inovacijskih projektov.

Mladi raziskovalci iz naše šole so pripravili raziskovalno nalogo z naslovom Plastika – grožnja ali fantastika? in jo tudi odlično predstavili ter zagovarjali.

Povzetek iz uvoda njihove raziskovalne naloge: "Cilj naše raziskovalne naloge je, da ljudem pokažemo, da tudi najmanjši odpadek vpliva na okolje ter da so reke veliko bolj onesnažene, kot se lahko vidi s prostim očesom in da velik del k temu prispeva mikroplastika. Odšli smo na teren in na lastne oči videli, kako umazane so reke v resnici. Očistili smo okolico zgornjega in spodnjega toka potoka Trboveljščice ter količini odpadkov in najdene mikroplastike primerjali med seboj. Ugotovitve smo primerjali tudi s šolo iz sosednjega mesta Zagorje ob Savi. Za temo naše raziskovalne naloge smo se odločili zato, ker tudi sami želimo zmanjšati število odvrženih plastičnih odpadkov v naravo. Zavedamo se, da je onesnaževanje s plastiko velika težava, a jo je težko odpraviti. Z raziskovalno nalogo hočemo prikazati tudi, da vsak od nas lahko doprinese do izboljšanja in reševanja te težave."

Vsa leta je regijska koordinatorica srečanj mladih raziskovalcev Zasavja profesorica Katarina Bola Zupančič, ki je na spletni strani GESŠ čestitala vsem mladim raziskovalcem za prepričljive predstavitve, vsem mentorjem za spodbujanje in njihov trud ob nastajanju raziskovalnih nalog ter članom ocenjevalnih komisij za uspešno delo.

Čestitamo jim tudi mi ter si tudi v bodoče želimo še veliko nadobudnih mladih raziskovalcev, ki bodo uspešno predstavljali našo šolo.


Mentorica Urška Jerman

Prebrano 1024 krat Nazadnje urejano na 30.marec 2022 - 20:01

Povezani prispevki

Galerija slik