30.maj 2022 - 19:41

Obisk lekarne

Napisal U. Jerman

Učenci kemijskih izbirnih predmetov Poskusi v kemiji in Kemija v življenju smo v mesecu maju obiskali lekarno v Trbovljah. 

Že takoj na začetku smo se počutili zelo pomembne, ker smo odšli v prostore zadaj in nismo ostali v oficini (na predavanju smo se naučili, da se tako imenuje osrednji prostor, kamor pridemo kot stranke). Mi pa smo se odpravili v zadnji prostor lekarne, kjer nas je zelo presenetilo, kako velik prostor je to, saj si nikoli nismo predstavljali, da je zadaj toliko pisarn, laboratorij, aseptika (prostor za izdelavo aseptičnih izdelkov kot so kapljice za oči - tudi to smo se naučili na predavanju) ter manjše skladišče za zdravila in vse, kar lahko v lekarni dobimo ali kupimo (materialka). Najprej nas je magistra farmacije Petra Albert peljala v sejno sobo, kjer nam je na kratkem predavanju predstavila Zasavske lekarne, kaj vse lahko v lekarni dobimo ali kupimo ter kdo vse je lahko zaposlen v lekarni. Naučili smo se na kakšne oblike zdravil imamo, na kakšne načine jih lahko vnesemo v telo ter kako učinkujejo. Zdaj nam je jasno, da vseh zdravil ne moremo enostavno pojesti.
Nato pa je prišel čas, ki smo se ga najbolj veselili. Čas za eksperimentalno delo. Izdelali smo hladilna mazila, ki so primerna za vsakogar, saj so brez dodatkov in tako ne povzročajo alergij. Zelo zanimivo pa nam je bilo tudi polnjenje kapsul z glukozo. Počutili smo se kot pravi farmacevtski tehniki. Delo v lekarni se nam je zdelo nadvse zanimivo, izkušnja je bila neprecenljiva. Z veseljem se še kdaj vrnemo.

Prebrano 542 krat Nazadnje urejano na 30.maj 2022 - 19:48