17.november 2022 - 19:20

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Napisal U. Jerman

Naša šola se bo med 19. in 27. novembrom 2022 priključila Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov.

To je najbolj prepoznavna in ugledna akcija na področju preprečevanja odpadkov, katere moto je skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino odpadkov.

Glavna tema letošnjega ETZO je TEKSTIL. Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

Čeprav se letošnji ETZO v Sloveniji osredotoča na temo tekstila, bomo imeli tudi druge akcije, ki tako ali drugače izpostavljajo tematiko zmanjševanja odpadkov:

  • Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru (najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane);
  • Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si);
  • Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov;
  • Čistilna akcija.

In kaj vse se bo ta teden dogajalo na naši šoli?
Iz ostankov blaga ali starih oblačil bomo izdelovali različne izdelke iz blaga, na delavnicah “Moj dežnik je lahko balon” bodo učenci izdelovali dežnike iz odpadnega blaga, pri naravoslovnih predmetih bodo učenci iz ostankov izdelovali sveče in mila. Vsi učenci in delavci šole bomo še bolj natančno ločevali odpadke ter čistili okolico. V skupinah podaljšanega bivanja in pri naravoslovnem dnevu bodo učenci izdelovali predmete in ustvarjali z odpadno embalažo.
Poleg vsega naštetega bomo ponovno obudili menjalnico igrač in knjig. Tokrat pa se bodo v menjalnico prvič vključila tudi oblačila.

Prebrano 356 krat Nazadnje urejano na 17.november 2022 - 19:27