01.februar 2023 - 17:54

Ogled razstave z naslovom “Tu se je še smrt utrudila do smrti”

Napisal A. Stopar

Včeraj smo v okviru dodatnega pouka zgodovine obiskali razstavo o taborišču Auschwitz in slovenskih taboriščnikih z naslovom “Tu se je še smrt utrudila do smrti”, ki je na ogled v muzeju v Hrastniku.

 

Izkoristili smo edinstveno priložnost, da se seznanimo z enim najhujših zločinov v zgodovini.

Veliko smo izvedeli o taborišču, ki je bilo eno izmed največjih nacističnih taborišč za judovske, romske, homoseksualne in druge zatirane skupine, zraven pa so nam predstavili usode Slovencev, povezane s tem krajem trpljenja. Prikazali so nam šokantne podrobnosti o vsakdanjem življenju v taborišču in o tem, kakšna je bila pot internirancev od doma do tja. Te zgodbe so nas še posebej prizadele, saj je šlo tudi za pričevanja oseb, ki so bili tedaj otroci.

Auschwitz je simbol zla in nasilja, ki nas opominja na nevarnosti rasizma, antisemitizma in diskriminacije. Obisk razstave nas je spodbudil k premisleku o pomenu miru, enakosti in svobode. Z njim smo želeli doseči, da bi mlajše generacije vedno ohranjanje spomin na holokavst kot opomin na grozote, ki se lahko zgodijo, če se ne borimo proti diskriminaciji in nasilju.

 

Prebrano 362 krat Nazadnje urejano na 01.februar 2023 - 18:35