15.maj 2023 - 12:30

Prešeren in jaz: kako sem spoznaval našega največjega pesnika v Kranju

Napisal K. Čelik
 Osmošolci smo imeli v četrtek kulturni dan v Prešernovem mestu, Kranju. Kaj smo doživeli, preberite v nadaljevanju. 
Odpeljali smo se v Kranj, mesto največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Najprej smo se ustavili v hiši, kjer je preživel zadnja leta svojega življenja. Ogledali smo si njegove bivalne prostore, pa tudi sobo njegove sestre Katre in njegovega tajnika. Tudi v pisarno so nas peljali. Povsod so bile razstavljene Prešernove pesmi, imeli pa so tudi originalno pismo, edino pismo, ki ga je Prešeren pisal staršem z Dunaja in v katerem je starše obvestil, da bo študiral pravo. Sobe so bile skromno opremljene, a četudi je bilo veliko pohištva prodanega ali uničenega, sem se počutil, kot bi obiskal Prešerna samega. 
Naša naslednja postaja je bil Prešernov grob v Prešernovem gaju. Kustosinja nam je povedala o zgodovini gaja in vseh njegovih spomenikih. Nedaleč stran od Prešernovega groba je pokopana tudi njegova hči Ernestina. 
Na naši naslednji postaji, v gradu Khislstein, smo se preizkusili v pisanju s črnilom in z gosjimi peresi, pred tem pa smo s kustosinjo ponovili zgodovino pisanja in razvoja pisave. S peresom smo prepisali sedmo kitico Zdravljice. 
Ta kulturni dan je bil zelo zabaven in komaj čakam naslednjega. 
 
Tomaž, 8. b
Prebrano 269 krat Nazadnje urejano na 15.maj 2023 - 13:08