13.maj 2024 - 15:30

Finale državnega prvenstva v nogometu za dekleta

Napisal D. Rajh
V petek, 10. 5. 24, so se naše nogometašice odpravile na finale letošnjega šolskega državnega prvenstva v nogometu v Komendo.
Tja so se uvrstile, poleg domačink, še ekipi OŠ Koper in OŠ Radlje ob Dravi.
Način tekmovanja v finalu je drugačen kot v prejšnjih kolih: nasprotnika v prvi tekmi določi žreb, nato se zmagovalni ekipi prvih tekem pomerita za prvo mesto, poraženi pa za tretje.
Žreb nam je dodelil srečanje z ekipo iz Kopra. Hitro je bilo očitno, da so naša dekleta boljša, vendar igra ni in ni stekla. Nobena ekipa si ni ustvarila nobene prave priložnosti in po dvajsetih minutah se je tekma končala z 0 : 0. V takšnem primeru tekmo odločijo kazenski streli, ki so jih naša dekleta na srečo izvajala bolje in zmagala. Uvrstitev v finale in boj za naslov državnih prvakinj!
Drugo polfinalno tekmo so v precej živahnejši tekmi dobile domačinke z 2 : 0. Radeljčanke so se nato pomerile z ekipo OŠ Koper, gladko zmagale s 6 : 2 in osvojile 3. mesto.
Sledilo je še zadnje dejanje letošnjega šolskega državnega prvenstva: finale med OŠ Trbovlje in OŠ Komenda Moste. Tokrat so naša dekleta igrala precej pogumneje, si ustvarjala priložnosti in uspešno ustavljala napade nasprotnic. Potem pa se je zgodilo, kar se pri nogometu velikokrat zgodi: tik pred polčasom so nasprotnice po odlično izvedenem prostem strelu dosegle gol in povedle z 1 : 0.
Kljub hladnemu tušu so v drugem polčasu naša dekleta nadaljevala z odlično igro in v enem od napadov je Eva Muratović zadela za izenačenje! 1 : 1! Nadaljevanje tekme je bilo še naprej živahno in napeto, vendar nobeni ekipi ni uspelo zadeti. Tekma se je končala z neodločenim rezultatom, kar je za naše pomenilo novo streljanje kazenskih strelov.
Vsaka ekipa določi tri strelke, če po teh treh še ni zmagovalca, se nadaljuje s kazenskimi streli, dokler ena od ekip ne zgreši. Začele so domačinke in zadele, zadele so tudi naše. Enako tudi v drugem krogu. V tretjem krogu so domačinke spet zadele in povedle s 4 : 3. Zgrešen ali obranjen strel naših bi pomenil konec tekme. In ravno to se je zgodilo: žoga je šla mimo gola! Veselje domačink ob obranjenem naslovu državnih prvakinj in na drugi strani obup naših po odlični igri, a vendarle porazu.
Šport je lahko zelo krut, odločajo malenkosti, včasih centimetri odločajo o porazu ali zmagi.
Vsa naša dekleta, Erna Dedić, Klara Hančič, Sara Glavač,  Brina Rajh in Kim Uštar, si zaslužijo čestitke za prikazano igro in osvojeno drugo mesto v državi. Kim Uštar je dobila tudi priznanje za najboljšo vratarko turnirja. Posebne čestitke in zahvala gredo tudi trenerju Hajrudinu Ibrakiću, ki z dekleti predano dela v dekliškem nogometnjem klubu Trbovlje. 
Erni in Klari želimo uspešno nadaljevanje nogometne poti tudi v prihajajočih srednješolskih letih, ostale štiri pa dobijo naslednje šolsko leto novo priložnost za osvojitev naslova državnih prvakinj.
Prebrano 375 krat