S strpnim medsebojnim povezovanjem gradimo vedoželjnega in odgovornega mladostnika.

Slovenski kulturni praznik

8. februar (svečan) = Prešernov dan

Na današnji dan:

  • 1849: V Kranju umre pesnik France Prešeren (*Vrba, 3. 12. 1800), splošno priznan za največjega slovenskega pesnika. Vrh njegove poezije pomeni Zdravljica, katere sedma kitica je postala himna Republike Slovenije.
  • 1947: Prvič so podeljene Prešernove nagrade za umetniško in znanstveno ustvarjanje. Prešernove nagrade so od leta 1961 namenjene le umetniškim dosežkom.
  • 1980: Na Golniku umre pisatelj Leopold Suhodolčan (*Žiri, 10. 8. 1928). S Stankom Kotnikom sta v šolskem letu 1960/1961 zasnovala Bralno značko.
  • 1984: V Sarajevu se začnejo 14. zimske olimpijske igre, na katerih slovenski alpski smučar Jure Franko v veleslalomu osvoji srebrno odličje.
  • 1986: Mateja Svet je dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Najhitrejša je bila v veleslalomu v Visokih Tatrah. V karieri je Svetova v svetovnem pokalu slavila sedem zmag.
  • 1997: Kanadčanka Sonia Denoncourt se je v zgodovino brazilskega nogometa zapisala kot prva ženska, ki je sodila moško tekmo prve lige, in sicer v Sao Paolu med kluboma Palmeiras in Sao Jose.

kultúra -e ž (ȗ)

  1. skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja
  2. ed. dejavnost, ki obsega področje človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja, ustvarjanja
  3. ed., navadno s prilastkom lastnost človeka glede na obvladanje, uporabljanje splošno veljavnih načel, norm, pravil pri vedenju, ravnanju

(Vir: https://fran.si/iskanje?View=1&Query=kultura)
VABILO na virtualni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica

Povezavo najdete TUKAJ.

Last modified onThursday, 04 February 2021 11:19
Login to post comments