06.februar 2024 - 12:44

Sankanje v Tamarju in ogled Ledenega kraljestva

Napisal Jerca Novak

Mladi planinci smo se s Planinskim društvom Trbovlje odpravili peš iz Planice v Tamar, nazaj grede pa smo se sankali. Za zaključek izleta smo si ogledali še Ledeno kraljestvo v Mojstrani.

Naš prvi letošnji planinski izlet je bil res pravljičen. V soboto, 3. februarja, smo se z avtobusom odpeljali v Planico. Tik pred začetkom mladinskega svetovnega prvenstva smo si lahko ogledali mlade športnike in športnice na treningu na skakalnicah in na tekaški stezi. 

Nato smo se po zasneženi poti odpravili proti Tamarju. Nikamor se nam ni mudilo, saj smo se med potjo predajali snežnim radostim ter občudovali gore vseokoli nas: Ciprnik, Travnik in Sleme na levi, Ponce na desni ter seveda mogočni Jalovec pred nami. Po poldrugi uri hoje smo torej prispeli na cilj do Doma v Tamarju na 1108 nadmorske višine. Dobro smo se okrepčali, si požigosali Dnevnike mladega planinca ter se kepali. Nazaj v dolino smo se vrnili - kakopak - na sankah, saj je v dolini Tamar snega še v izobilju. 

Sredi poti smo se ustavili, da nam je vodnik Gregor predstavil uporabo pripomočkov, ki jih potrebujemo za obisk gora pozimi: dereze, cepin in lavinski trojček: lavinsko žolno, sondo in snežno lopato. 

Da smo zimski dan izkoristili v celoti, smo se nazaj grede z avtobusom odpeljali še v Mojstrano, kjer smo si ogledali Ledeno kraljestvo, čudovite ledene skulpture. Ravno tam smo lahko opazovali tudi alpiniste pri lednem plezanju po slapovih. Bilo je res čudovito!

Mladi planinci se zahvaljujemo Planinskemu društvu Trbovlje za sok, s katerim ste nam popestrili dan. 

 

Vabljeni k ogledu foto utrinkov.

Prebrano 455 krat Nazadnje urejano na 06.februar 2024 - 13:05