14.oktober 2021 - 20:48

Tehniški muzej Bistra za osmošolce

Napisal K. Mali Potisek

Osmošolci smo obiskali Tehniški muzej Bistra.

Spoznali smo nekatere dijake in učitelje srednje šole BIC Ljubljana - polno ime šole je Biotehniški izobraževalni center. Predstavili so nam nekaj programov poklicev, za katere se izobražujejo. Izvedeli smo veliko o škodljivosti energijskih pijač, ki so med mladimi zelo priljubljene. Učiteljica s smeri pekarstva nam je razložila vse o različnih žitih, iz katerih lahko pečemo kruh in druge pekovske izdelke. Razjasnili smo pojme o tem, kako je sestavljeno pšenično zrno in kateri deli le tega se uporabijo za pridobivanje različnih vrst moke - bele, polbele, črne in polnozrnate. 

Spoznali smo tudi poklic okoljevarstvenice. Dijakinja in njena učiteljica sta nam pokazali različna orodja, ki jih okoljevarstveniki uporabljajo na terenu za ugotavljanje čistosti vode s pomočjo bioindikatorjev - torej naravnih organizmov, ki živijo v ali ob vodi. Zelo smo se razveselili tudi dijakinj smeri slaščičarstva in njihovega učitelja. Gledali smo, kako so za nas nas pripravljali odlično mini sladico v kozarčku. Nekaterim je bila preprosto božanska, spet drugi smo bili do nje malo zadržani. V vsakem primeru - krasna praktična predstavitev poklica na zanimiv in zelo zabaven način. 
 
Resnično tehnični del našega tehniškega dne pa je predstavljal muzej zbirke avtomobilov in vozil, ki je razdeljen v več delov. Zbirka vozil predsednika Jugoslavije Josipa Broza - Tita se nam je zdela posebej zanimiva, saj vključuje ogromno starih, a zelo luksuznih in zmogljivih vozil, kot npr. Rolls Royce, Cadillac, Lincoln ipd. Na ogled je tudi zbirka kmetijskih in gospodarskih vozil iz prejšnjega stoletja - videli smo stare traktorje, vojaška in gasilska vozila ter mestni avtobus. Kar obsežna je tudi zbirka koles in motornih koles ter starih avtomobilov, gospod vodič pa nam je pokazal in razložil tudi delovanje velike gospodarske žage, parnega stroja in druge mehanizacije, ki se je v kmetijstvu in gospodarstvu uporabljala še v času pred “našim” štetjem - torej preden je čas začela šteti naša GEN “Z” generacija.  ;) 
 
Na poti nazaj nam je učitelj Bojan Šprogar pokazal tudi del ljubljanskega Barja v okolici Vrhnike in nas opozoril na mesto izvira reke Ljubljanice v neposredni bližini. 
 
Bilo je aktivno, razgibano in zelo zanimivo. Imeli smo se super in izvedeli marsikaj novega. Še več takšnih pestrih dni dejavnosti si želimo! :D
Prebrano 570 krat Nazadnje urejano na 14.oktober 2021 - 21:47