24.oktober 2023 - 18:51

Kua bi u lajfi?

Napisal

Že šestič zapovrstjo bo Mladinski center Zagorje ob Savi (MC ZOS) odprl svoja spletna vrata spoznavanju raznovrstnih poklicev, tokrat v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja. ´Kua bi u lajfi?´ je na sporedu v soboto, 11. novembra 2023, od 9.30h do 13.00h, na spletni platformi Zoom.

Kaj je bolje, kot iz prve roke odkrivati, se podučiti, informirati in navdušiti o posameznih poklicih neposredno od ljudi, ki te poklice resnično opravljajo? MC ZOS s projektom ´Kua bi u lajfi?´ omogoča osnovnošolcem iz zadnje triade in srednješolcem, da neposredno spoznavajo raznolike poklice, odkrivajo, kaj jih v življenju veseli in se opremljajo za boljše in lažje odločitve o svoji prihodnosti.

V okviru pravičnega prehoda Zasavja se regija pospešeno preoblikuje iz tradicionalne premogovne v visokotehnološko in trajnostno družbo, kar je Evropska unija podprla z razvojnimi sredstvi. S pravičnim prehodom bodo poleg aktivnosti v zasavskem gospodarstvu potekala tudi najrazličnejša usposabljanja in izobraževanja. Z vlaganjem v gospodarstvo v Zasavju se v okviru pravičnega prehoda tako odpirajo tudi nove priložnosti za mlade.

Doslej je v projektu ´Kua bi u lajfi?´ sodelovalo več kot 400 mladih iz Zasavja, a tudi širše iz Slovenije, saj je naš glas segel preko regionalnih mej. Tudi tokrat vabimo mlade iz vse Slovenije, da se nam pridružijo.

 

Kaj lahko mladi udeleženci pričakujejo od obiska ´Kua bi u lajfi?´?

  • Spoznavanje raznovrstnih poklicev iz prve roke.
  • Postavljanje vprašanj, ki jih zanimajo o posameznem poklicu.
  • Neposreden pogovor z ljudmi, ki opravljajo posamezne poklice.
  • Druženje z drugimi mladim, ki odkrivajo, kaj bi u lajfi.
  • Henganje v hang-out room-u za takrat, ko nimajo vprašanj ali jim ni do pogovora in bi zgolj malo hengali z drugimi.

 

Katere poklice lahko mladi spoznavajo?

Za pogovor bo mladim na voljo več kot 25 predstavnikov različnih poklicev. Nabor poklicev skuša v čim večji meri upoštevati želje in zanimanje, ki so ga mladi izrazili v preteklih letih, kot tudi realne potrebe po poklicih v prihodnosti.

Med poklici, ki bodo na voljo za spoznavanje, bodo predvidoma zdravnica, radijski voditelj, učitelj, specialist za digitalni marketing, tonski tehnik, operater CNC, psihoterapevtka, kemijski inženir ter tudi vodja direktorata pri Evropski komisiji. Natančen urnik posameznih poklicev bo objavljen na družabnih omrežjih MC ZOS ali pa nam pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in vas obvestimo.

Z dogodkom želimo prispevati pri izobraževanju mladih za poklice prihodnosti, za katere morda še ne vemo, da bodo obstajali. Zato bodo pogovori s predstavniki posameznih poklicev iskali tudi neposredne povezave med poklici, veščinami in prihodnjimi potrebami po poklicih zlasti zasavske regije, ki jih prinaša tudi pravični prehod Zasavja.

 

Zakaj je projekt ´Kua bi u lajfi?´  tako pomemben?

V MC ZOS se zavedamo, da več časa kot preživimo v službi, samo še spimo. Zato je izjemnega pomena, da mladi najdejo, izberejo in se odločijo za poklic, ki jih veseli. Ker preprosto verjamemo, da je poklic nekaj, kar te v življenju lahko veseli. Je nekaj, kar nas vse dela junake vsakdana. Nas dela pripadnike družbe, ki tej – s svojimi poklici, veščinami in službami – nekaj prispevamo.

Verjamemo tudi, da zadovoljstvo na delovnem mestu lahko prispeva velik del k boljši in bolj zdravi prihodnosti. Več kot nas bo zadovoljnih z opravljanjem svojega dela, bolj zadovoljna in srečna bo celotna družba.

Pravični prehod je nova usmeritev zasavske regije in načrt, ki gospodarstvu omogoča, da ponudi službe prihodnosti ter mladim zagotovi nove priložnosti, da svoje potenciale uresničijo in razvijejo v domačem okolju. Nenazadnje si želimo, da Zasavje postane privlačno za talent in znanje, ki lahko v polnosti ustvarja, se razvija in živi kakovostno življenje.

Vsak ima svoj klic, vsak ima svoj poklic. ´Kua bi u lajfi?´ je tukaj za to, da pomaga mladim odkrivati za kaj so po-klicani!

 

Prijave na Zoom dogodek: www.mczos.si/2023/10/kua-bi-u-lajfi-prijave

 

Projekt ´Kua bi u lajfi?´ izvaja Mladinski center Zagorje ob Savi v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja.

Prebrano 426 krat Nazadnje urejano na 24.oktober 2023 - 19:04
Več iz te kategorije: « Obisk gasilcev... Debeli rtič »