
Objavljeno:
Dobrote za velikonočno mizo
V dneh pred velikonočnimi prazniki smo tudi kuharski mojstri 4. razreda pripravili dve dobroti za praznično mizo. Preizkusili smo se v pletenju kit iz kvašenega testa in oblikovali mlečne pletenke. Učenci pravijo, da je to sila preprosto narediti, pa vendar so hitro ugotovili, da je potrebno kar precej truda, da je izdelek tudi lep na izgled in ne samo omamno dišeč. Potem pa smo se preizkusili še v krašenju in barvanju jajc. Izbrali smo klasično tehniko barvanja s čebulnimi olupki, s tem da smo jih prej opremili z rastlinskimi listi ali cvetovi. Za drugo malo manj prijetno tehniko (za naš nos) pa smo izbrali razbarvanje jajc s pomočjo mešanice kisa in vode, v kateri smo jih kuhali, da smo čim bolj pobelili lupino jajc, nato pa smo jih okrasili s servietno tehniko ali pa namakali še v vroči vodi s kurkumo. Bilo je zanimivo, spet smo se učili, da s skupnimi močmi naredimo več in bolje in pa, da testo rabi svoj čas, da vzhaja in se speče. Se splača potrpeti, pravijo učenci. :)